گزارش تاریخ و سیاست 1399

دوش‌به‌دوش تاریخ، رخ‌به‌رخ سیاست

 

نشر نیماژ سال ۱۳۹۹، حوزه‌ی جدیدی را به بخش‌های پیشین افزود. در این سال پنج کتاب در بخش تاریخ و سیاست منتشر شده‌اند. در این گزارش به معرفی این آثار پرداخته‌ایم.
 آندره برتون و دیگران در کشاکش جنگ

ویلا اربل

یکی از کتاب‌هایی که در قالب بخش تاریخ و سیایت اسفندماه سال گذشته از سوی نشر نیماژ منتشر شد، «ویلا اِربِل: جنگ جهانی دوم، فرار و خانه‌ای در فرانسه» نوشته‌ی رزماری سالیوان و با ترجمه‌ی مریم الماسی بود.

کتاب «ویلا اِربِل: جنگ جهانی دوم، فرار و خانه‌ای در فرانسه» روایتی واقعی از جنگ جهانی دوم است که نشان می‌دهد چطور کمیته‌ی نجات اضطراری به برخی از مهم‌ترین روشنفکران و هنرمندان اروپا کمک کرد از نازی‌ها بگریزند. ورین فرای را از نیویورک به فرانسه فرستادند تا دفتر مرکزی کمیته را در مارسی راه‌اندازی کند. از کسانی که بیش از همه درمعرض خطر بودند فهرستی تهیه کردند. در میان این افراد می‌توان به ویکتور سرژ، آندره برتون، مکس ارنست و مارک شاگال اشاره کرد. میان آشوب فرانسه‌ی زمانِ جنگ، ویلا اربل به پناهگاهی تبدیل شد. نهایتاً، همه‌ی ساکنان این خانه و همچنین دو هزار نفر دیگر به خاطر مداخله‌ی شجاعانه‌ی فرای و کمیته‌اش نجات یافتند.

با خواندن این کتاب نه‌تنها می‌توان به فضای فرانسه در زمان اشغال توسط هیتلر و همچنین شرایط کشورهایی همچون اسپانیا و روسیه آگاه شد بلکه شرحی جذاب از هنرمندان مطرح جهان و مواجهه‌شان با فاشیسم هم به مخاطب ارائه می‌شود که بسیار جذاب است.

برای تهیه‌ی کتاب  «یلا اِربِل: جنگ جهانی دوم، فرار و خانه‌ای در فرانسه» از یلا اِربِل: جنگ جهانی دوم، فرار و خانه‌ای در فرانسه اقدام کنید.

 تنوع پویای تفکر سیاسی چین

«تاریخ تفکر سیاسی چین» نوشته‌ی یونگمین کیم و با ترجمه‌ی علی ربیع کتاب دیگری بود که در حوزه‌ی تاریخ و سیاست اسفندماه سال گذشته از سوی نشر نیماژ منتشر شد.

چین در چند دهه‌ی اخیر یکی از مهم‌ترین نقش‌ها را در سیاست و اقتصاد بین‌الملل ایفا کرده است. همچنین در سال‌های اخیر مخالفت‌ها و موافقت‌های زیادی در داخل ایران در ارتباط با تعامل سیاسی و اقتصادی کشورمان با چین شاهد بوده‌ایم. این موضوعات همه‌وهمه سبب می‌شوند آشنایی با جوهره‌ی تفکر سیاسی چین از دوران کهن تا امروز به یکی از ضروریات در میان نخبگان ایرانی تبدیل شود.

بااین‌حال، روایت‌های بسیار تلطیف‌شده و یا شسته‌رُفته‌ای از تفکر سیاسی چین، که می‌تواند به کاربردی شدن علوم اجتماعی منجر شود، ممکن است گمراه‌کننده باشد. چیزی تحت عنوان جوهر تفکر سیاسی چین وجود ندارد. حتی هنگامی که به‌نظر می‌رسد برخی از ویژگی‌های مشترک در سراسر تاریخ چین تکرار می‌شود،

مهم نحوه‌ی رسیدن به چنین نظری است نه ارائه‌ی یک روایت تلطیف‌شده از آن. هیچ مجموعه‌ای از ویژگی‌های اصلی وجود ندارد که در سیر تطور تاریخی تفکر سیاسی چین، آن‌طور که باید و شاید، معتبر باشد. در پاره‌ای از موارد، به‌سبب وجود یک تاریخ طولانی است که اهمیتِ معنادارترِ یک ویژگی به بهترین وجه آشکار می‌شود. معنای «کل» چیزی بیشتر از مجموع اجزا است. بنابراین، این کتاب کوششی است برای نشان دادن تنوع پویای تفکر سیاسی چین.

این کتاب چین را از زمان سلسله‌ی چو غربی در سال ۷۷۱ پیش از میلاد تا امروز را مورد بررسی قرار می‌دهد.

برای تهیه‌ی رمان «تاریخ تفکر سیاسی چین» می‌توانید از  تاریخ تفکر سیاسی چین اقدام کنید.

 

 تاریح‌نگاری‌ای مدرن از جنگی قدیمی

اما نشر نیماژ در همین مسیر این‌بار سراغ کلیسا رفته و کتاب «پاپشاه، تبعید پایِس نهم و ظهور اروپای نوین» نوشته‌ی دیوید ایزریئل. کرتزر و با ترجمه‌ی علیرضا عامری را منتشر کرده است.

داستان این کتاب حکایت‌گر تغییر ماهیت معنوی‌ترین کانون مسیحیت جهان، یعنی واتیکان بعد از به تخت رسیدن یک پاپ در قرن نوزدهم و کاربست فایده‌گرایانه‌ی انواع تقیه‌های سیاسی‌اقتصادی در بزنگاه عافیت‌طلبی و ترسیم تأثیرپذیری رهبر کاتولیک‌های جهان از اطرافیان فاسد و دروغ‌پرداز است. نقص تراژیک قهرمان قصه یعنی پاپ، که ازقضا منجی بشریت است، در این روایتْ خود به‌بهای خون هزاران تن تمام می‌شود. گرچه اگر آن خفقان و سرکوب نبود شاید اروپای مدرن ظهور نمی‌کرد. اساساً درام جهان به‌یمن کشمکش خیر و شر در رخدادهای آن به‌پیش می‌رود

این کتاب به‌عنوان یک اثر تاریخی دراماتورژی‌شده که بین سال‌های ۱۸۴۶ تا ۱۸۷۸ با تمرکز بر دو سال ۴۸ و ۴۹ تاریخ چند کشور مهم اروپایی را به‌هم گره می‌زند. هم دیالوگ دارد، هم روایت با راوی‌ای که گاه اول شخص است، گاه سوم شخص و گاه دانای کل. این نمونه‌ای مثال‌زدنی از تاریخ‌نگاری نوین است، خاصه آنکه یک داستان پژوهشی هم هست. آن هم ازنوع کیفی به پشتوانه‌ی تحلیل محتوای نامه‌ها و اسناد و عکس‌های واتیکان و منابع متعدد کلیسایی و غیرکلیسایی. از این حیث این اثر ادبی یک تألیف چندصدایی و نه تک‌صدایی است که ویژگی‌های بکر بسیاری دارد. متن پر است از شخصیت‌های دوگانه و دوصنفه؛ مثلاً صدراعظم ـ کشیش، شاعر ـ پزشک.

نکته‌ی دیگر آنکه متن با آنکه مربوط به حدود دو قرن پیش است، امّا با توجه به اوضاع سیاسی جهان، بسیار معاصر می‌نماید. مثلاً در آن دوره هم گویی اجلاسی مثل ۱ + ۴ (چهار قدرت اروپایی به‌علاوه‌ی پاپ) وجود داشته است.

برای تهیه‌ی «پاپشاه، تبعید پایِس نهم و ظهور اروپای نوین» می‌توانید از پاپشاه اقدام کنید.

 کتابی برای طرح پرسش

قانون اساسی آمریکا

کتاب دیگر این مجموعه «قانون اساسی آمریکا چقدر دموکراتیک است؟» نوشته‌ی رابرت آ دال و با ترجمه‌ی داود سپاهی است.رابرت دال در «قانون اساسی آمریکا چقدر دموکراتیک است» به‌اختصار درباره‌ی نقائص قانون اساسی آمریکا، می‌پردازد. او در جایگاه یک استاد دانشگاه کارآزموده و باتجربه، انتقاد از قانون اساسی را در چارچوبی قرار می‌دهد که خواننده به‌اختیار خود می‌تواند به سؤالات فکر کند و در جست‌وجوی پاسخ خود به راهکارهای عملی هم فکر کند. درواقع، پس از خواندن و تعمق در سؤالات مطرح‌شده خواننده وارد بحث می‌شود، به‌گونه‌ای که خود می‌تواند سؤالات دیگری مطرح کند.

رابرت دال در جریان سخنرانی‌های کاسل در ییل پیرامون «قانون اساسی آمریکا» به این نتیجه رسید که بهتر است این بحث‌ها را در کتابی گردهم آورد.نویسنده در این کتاب می‌گوید:

… درنهایت کشور دموکراتیک نمی‌تواند برای حفظ آزادی‌های خود به نظام قانون اساسی خود متکی باشد. فقط می‌تواند به اعتقادات و فرهنگ مشترک نخبگان سیاسی، حقوقی و فرهنگی آن و شهروندانی که پذیرای نخبگان‌اند، متکی باشد.

 

برای تهیه‌ی «قانون اساسی آمریکا چقدر دموکراتیک است؟» می‌توانید از قانون اساسی آمریکا چقدر دموکراتیک است؟ اقدام کنید.

 

 

 کتاب راهنمای هنر عیاری

48 قانون قدرت

آخرین کتابی که در این گزارش به آن می‌پردازیم، «۴۸ قانون قدرت» نوشته‌ی روبرت گرین و با ترجمه‌ی کیانوش امیری است. «۴۸ قانون قدرت» دقیقاً راهی را رفته که دیگران عمداً یا سهواً از آن مغفول مانده‌اند. روبرت گرین با بررسی روایات از شخصیت‌های برجسته در تاریخ به کنکاش پرداخته و به رمز موفقیت آنان تا حدودی پی‌برده ‌است.

«۴۸ قانون قدرت» را به‌چشم کتاب‌راهنمای هنر عیاری بنگرید. این قوانین مبتنی بر نوشته‌های مردان و زنانی است که درباره‌ی بازی قدرت تحقیق و مطالعه کرده و در آن استاد شده‌اند. این نوشته‌ها مربوط به یک دوره‌ی سه‌هزارساله است که تمدن‌های متعدد متنوعی را، از چین باستان گرفته تا ایتالیای دوران رنسانس، دربر می‌گیرد؛ اشتراکات زیادی باهم داشته و همگی درصدد ارائه‌ی تعریفی جامع از ذات قدرت بوده‌اند که هنوز هم چنین تعریفی ارائه نشده است. این ۴۸ قانون ماحصل خرد جمعی، بر اساس نوشته‌های استراتژیست‌های برجسته‌ (سون ـ تزو، کلاوزِویتس). دولت‌مردان (بیسمارک، تالیران)، درباریان (کاستیلیونه، گراسیان)، اغواگران (نینون دو لونکلو، کازانوا) و کلاهبرداران (جوزف ویل) در طول تاریخ است.این کتاب از ۴۸ فصل تشکیل شده است که هر فصل به یکی از قوانین ۴۸گانه اختصاص پیدا می‌کند.

برای تهیه‌ی «۴۸ قانون قدرت» می‌توانید از ۴۸ قانون قدرت اقدام کنید.

نشر نیماژ در سال ۱۳۹۹ تصمیم گرفت فعالیت‌های خود در حوزه‌ی تاریخ و سیاست را با عناوینی متنوع و جذاب آغاز کند. تمرکز اصلی نشر بر این بود که برای مخاطبان با سلایق متنوع خوراک مناسبی فراهم کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

ناحیه کاربری