تحلیل نمایشنامه

کتاب تحلیل نمایشنامه (راهنمای موردی درام مدرن غربی)

۱۹۰,۰۰۰ تومان

شابک 9786003676343
موضوع اصلی تئاتر و ادبیات نمایشی
موضوع فرعی نقد و نظریه‌ی تئاتر
نویسنده آر.جی.کاردولو
مترجم احسان زیورعالم
سال انتشار 1399
نوبت چاپ 1
قطع کتاب رقعی
جلد کتاب شومیز
تعداد صفحه 368

 

در انبار موجود نمی باشد

کتاب تحلیل نمایشنامه (راهنمای موردی درام مدرن غربی)

اثر آر.جِی.کاردولو

ترجمه‌ی احسان زیورعالم

احسان زیورعالم؛ مترجم کتاب «تحلیل نمایشنامه» در بخشی از یادداشتش پیرامون این اثر نوشته است:

«کاردولو به‌هیچ عنوان سراغ مکاتب و ایسم‌ها نرفته است. چندان اسم فیلسوف‌ها و آدم‌های بیرون تئاتر را نیاورده است. اگر هم به مسائل بینارشته‌ای مثل جامعه‌شناسی و روانشناسی رفته، در حد و حدودی است که خواندن اثر سخت نشود و حال مخاطب گرفته نشود. او بیشتر به همان ابزار دست درام بسنده می‌کند؛ ابزاری که در انتهای کتاب نیز به‌صورت خلاصه ارائه شده است.

نویسنده در هر فصل چند پرسش مطرح می‌کند و نقشه راهی می‌کشد. اینکه چگونه از یک منظر می‌شود وارد اثر شد و آن را کندوکاو کرد. برای مثال در نخستین گام به سراغ مفهوم پیرنگ می‌رود و یکی از آثار شاخص هنریک ایبسن را تحلیل می‌کند. خواننده می‌فهمد چگونه می‌توان با پیرنگ و مفهومش اثری را ارزیابی کند. کاردولو حتی پا را فراتر می‌گذارد و یک اسلوب ساده نیز طراحی می‌کند تا شما براساس آن خود دست به تحلیل بزنید. او می‌گوید شما برای تحلیل اولیه نیاز به چه پرسش‌هایی دارید. پرسش‌هایی که اطلاعات اولیه را از دل متن استخراج می‌کند.

خواندن کتاب «تحلیل نمایشنامه: راهنمای موردی درام مدرن غربی» شبیه خواندن یک کتاب فلسفه سخت‌فهم نیست، بیشتر شبیه خواندن اثری ساده و روایت‌گونه است. کاردولو شما را به فهم آثاری دعوت می‌کند که دوستشان دارد. او نه یک منتقد که یک هوادار است؛ برای همین شمایل کتاب همدلانه‌تر از کتاب‌های انتقادی است. راهنمای موردی یا Casebook، مندرج در عنوان کتاب از همین روست. عبارت Casebook دلالت بر بار آموزشی ماجرا دارد تا ثبت و ضبط یک نگاه و رویکرد. همان‌چیزی که در بازار کتاب ایران اندک است، کتابی برای آموختن نوشتن.»»

درباره‌ی نویسنده:

رابرت جیمز کاردلو ۲۷ آوریل ۱۹۴۸ در بروکلین متولد شده است. این مدرس مطرح تئاتر در سال ۱۹۸۹ در رشته‌ی هنرهای زیبا از دانشگاه ییل با مدرک دکترا فارغ‌التحصیل شد. این منتقد تئاتر از سال ۱۹۷۳ در دانشگاه‌هایی همچون دانشگاه ایالتی فلوریدا، دانشگاه تولان، دانشگاه ییل، دانشگاه ایالتی لوئیزیانا، دانشگاه ریچموند، دانشگاه میشیگان و … تدریس می‌کند.

درباره‌ی کتاب:

چگونه می‌توان نمایشنامه‌ای را تحلیل کرد؟ برای بررسی ابعاد مختلفش از کجا باید آغاز کرد؟ اصلاً دریافت محتوا یا فرم یک اثر نمایشی ممکن است؟ آیا یک متن نمایشی را صرفاً باید با یک شیوه‌ی خوانش ارزیابی کرد؟ همه‌ی این‌ها پرسش‌هایی است که یک دانشجو یا مشتاق دنیای درام از خود می‌پرسد و به‌دنبال پاسخ‌های روشنی برای آن‌هاست. مسیر رسیدن به پرسش‌ها کمی سخت و ناهموار است.
تعداد کتاب‌هایی با موضوع تحلیل نمایش اندک است و با وجود کثرت کتاب‌های انگلیسی و فرانسوی و آلمانی، صرفاً چند عنوان به فارسی برگردانده شده است، اما همه فقط یک جعبه‌ابزار بی‌مثال‌اند. خبری از شیوه‌ی کار نیست. همه‌چیز به همان اصطلاحات دانشگاهی خلاصه می‌شود و نویسندگان این کتاب‌ها دست به تحلیل اثری نزده‌اند. اما کتابی که در دست دارید رویکرد متفاوتی دارد. نویسنده‌ی کتاب نه یک مدرس دانشگاه، که یک منتقد هنری است؛ حرفه‌اش تحلیل فنی آثار نمایشی است و کتابی نگاشته برای مشقِ نوشتن تحلیل. در دوازده فصل می‌آموزد که چگونه
می‌توان با مفاهیمی چون پی‌رنگ و شخصیت یا ژانر، اثری را بالا و پایین کرد و رازهایش را از دلش بیرون کشید. در کنار چنین تمرینی، یک جعبه‌ابزار مختصر نیز تعبیه شده است، برای آنان که خواهان یادگیری الفبای درام‌اند.

نقد و بررسی‌ها

هیچ دیدگاهی برای این محصول نوشته نشده است.

اولین کسی باشید که دیدگاهی می نویسد “کتاب تحلیل نمایشنامه (راهنمای موردی درام مدرن غربی)”

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

ناحیه کاربری